Τι πρέπει να ξέρετε για την Τερηδόνα

Οι κύριες αιτίες της τερηδόνας είναι η μικροβιακή οδοντική πλάκα, τα σάκχαρα των τροφών, και το όξινο περιβάλλον στο στόμα. Η κακή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες που οδηγεί σε σχηματισμό οξέων απο τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας είναι ο βασικός παράγοντας δημιουργίας τερηδόνας.

Αν τα μικρόβια δεν απομακρύνονται αποτελεσματικά απο το στόμα με τακτικό βούρτσισμα δημιουργούν οδοντική πλάκα και πέτρα (τρυγία), και παράγουν οξέα απο τον μεταβολισμό των σακχάρων. Τα οξέα αυτά προκαλούν την αποδόμηση της αδαμαντίνης οδηγώντας στον σχηματισμό τερηδονικών κοιλοτήτων.

Αρκετοί γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ή συστημικοί παράγοντες αυξάνουν την προδιάθεση για τερηδονισμό των δοντιών.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της τερηδόνας μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου. Ο πονόδοντος είναι το πιο κλασικό σύμπτωμα, αλλά εμφανίζεται μόνον όταν η βλάβη έχει ήδη φθάσει στον πολφό, δηλαδή αρκετά βαθιά μέσα στο δόντι. Ο ελαφρός αποχρωματισμός του σμάλτου και η υπερευαισθησία είναι ενδείξεις τερηδόνας που αν γίνουν αντιληπτές έγκαιρα μπορεί να προλάβουμε το πρόβλημα πριν προκαλέσει σημαντική βλάβη στο δόντι

Ο έλεγχος των μικροβίων του στόματος είναι το κύριο σημείο για την πρόληψη της τερηδόνας. Η σωστή στοματική υγιεινή, με τακτικό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος, και σωστή διατροφή χωρίς πολλά γλυκά βοηθούν να διατηρήσουμε καλή στοματική υγεία και να προλάβουμε την εμφάνιση τερηδόνας. Η φθορίωση των δοντιών και η χρήση προληπτικών εμφράξεων (sealants) είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη της τερηδόνας στα παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *